Tillbaka

Ny kund - Kinda Gurka AB

Vi fortsätter ha en stark lokal närvaro i Östergötland och är mycket glada och stolta över att kunna välkomna Kinda Gurka som ny kund och användare av Digrad Business affärssystem.

Under våren har vi implementerat och driftsatt Digrad Business hos Kinda Gurka, beläget mitt i den fagra Kindabygden nära Rimforsa strax söder om Linköping. Under närmare 60 år har de producerat, förädlat och lagt in gurkor i alla dess former. Idag är Kinda Gurka en av Sveriges största leverantörer av olika sorters inlagd saltgurka. Kronjuvelen i sortimentet är deras vita saltgurka, unik i både utseende och smak och den räknas som en riktigt klassisk östgötsk delikatess. Sedan 2003 driver Maria Ström företaget tillsammans med sin man Håkan och ett tiotal anställda.

Jag började arbeta på företaget 2001 och när den dåvarande ägaren något år senare ville trappa ner så fick jag erbjudande om att ta över och driva verksamheten vidare. Under min tid på företaget har inga större förändringar skett i hur vi hanterat vår administration. Vi har använt ett äldre DOS-baserat program för att sköta vår försäljning och även om detta program traditionellt varit starkt inom frukt- och grönsaksbranschen så kände vi alla att tiden började springa ifrån det programmet. Bland de nackdelar jag framförallt upplevde var svårigheten att på ett enkelt sätt kunna få ut försäljningsstatistik.

Utöver säljprogrammet använde vi ett Vismasystem för att sköta vår redovisning samt att vissa arbetsuppgifter som inköpsplanering, lagersaldohantering och spårbarhet mer eller mindre sköttes manuellt med papper och penna i kombination med Excel, berättar Maria.

Den första kontakten mellan Kinda Gurka och Digrad togs tidigt på hösten 2014. Tack vare den fina sommaren som var det året förlängdes Kinda Gurkas högsäsong med ytterligare ett par veckor jämfört med hur det brukar se ut. Det hann bli vår 2015 innan planerna på ett affärssystemsbyte på allvar började ta form.

När vi träffades igen under våren 2015 hade Digrad precis lanserat sin mobila fältförsäljningslösning och när jag fick den förevisad mig så förstod jag att flödet i applikationen även passade för hur våra egna butikssäljare arbetar. Tillsammans med övrig funktionalitet så kommer vi i och med med bytet till Digrad Business få en helhetslösning som i praktiken stödjer alla olika delar i vår verksamhet från lager och inköp till produktion och försäljning, berättar Maria och fortsätter. Vi håller tummarna för att årets odlingssäsong blir fin och att vi med hjälp av vårt nya affärssystem både ska kunna arbeta lite smartare och effektivare än tidigare år och att vi med det även kan ta verksamheten till nya nivåer.

Vi delar verkligen Marias förhoppning om en fin sommar och ser fram emot ett långt och framgångsrikt samarbete med Kinda Gurka.

Kinda Gurka är en av Sveriges största leverantörer av olika sorters inlagd saltgurka. Man levererar via ett flertal grossister och har dessutom egen distribution till ICA, Coop, Axfood samt Bergendahl. Traditionen att äta saltgurka har sedan en lång tid tillbaka ett starkt fäste i Östergötland även om gurkan numera går att få tag på i hela Sverige. Huvuddelen av försäljningen sker i ett område från Stockholm i norr ner till Västervik i söder med en flik ut till Göteborg.